Lucruri care ne seaca de energie

Exista anumite sentimente, emotii si actiuni care ne seaca de energie, iar altele care ne dau bunastare si vitalitate. Minciuna, mania, invidia sunt „mancatoare” de energie. La acestea se mai pot adauga alimentatia, organizarea deficitara a activitatilor zilnice si chiar faptul ca nu stim sa ne relaxam.

In opinia psihologilor, oamenii erau mai fericiti acum doua decenii fata de prezent, deoarece acum acestia experimenteaza prea mult lucruri care sunt mari consumatoare de energie inutila, iar factorii de stres din spatele acestor actiuni genereaza sentimente si emotii tot mai puternice.

Suntem tot mai apatici. Dormim mai putin, mancam mai prost, nu ne gestionam bine timpul, stam prea mult la calculator, cu ochii in telefonul mobil, lucram si iubim haotic. In genere, haosul este mare consumator de energie, atat fizica, cat mai ales psihica. Am uitat cum este sa ne bucuram de lucrurile marunte, am uitat sa ne relaxam, traim intr-un stres continuu. Acest lucru conduce la oboseala cronica, pierderi de memorie, anxietate, depresie si, pana la urma, toate aceste stari se transforma in boli fizice.

Principalele motive, care, din punctul de vedere al specialistilor, conduc la un deficit considerabil de energie:

  1. Alimentatia. Din cauza consumului de alimente greoaie si mai ales din cauza combinarii nepotrivite dintre acestea, digestia este mai grea si duce astfel la un consum energetic mai mare. Totul porneste de la alimentatia de dimineata si cum reusim sa ne oferim energie si bunastare pentru toata ziua care se afla in fata noastra.
  2. Organizarea proasta a activitatilor zilnice. Asa cum mancam in graba, citim in graba, ne salutam vecinii in graba cand plecam spre serviciu, asa se intampla cu toate activitatile noastre zilnice. Totul se petrece in viteza. Cand nu ne organizam bine activitatile zilnice si ne grabim in orice facem, rata de esec este tot mai mare. Cand esuam, ne enervam, cand ne enervam ne certam cu oameni, de la cearta apar despartirile, concedierile si marile drame.Daca ne-am face o lista de activitati, mai putine, dar mai clare, atunci am fi mult mai organizati si vom evita sa consumam energie inutila.
  3. Lipsa pauzelor. Atunci cand relaxarea nu este determinata in mod constient, poate aparea starea de plictiseala. Lucram prea mult, ne consumam prea mult, ne concentram prea mult pe lucruri inutile si uitam sa ne mai relaxam.Cel putin o data pe saptamana, avem nevoie de o pauza totala, in care sa mergem in parc, in care putem merge la picnic, in care sa vorbim mai mult cu cei dragi sau sa plecam departe de stres, intr-un city-break.
  4. Activitatile care depasesc limitele noastre de efort si asumarea prea multor responsabilitati. Din dorinta de a demonstra sefului cat suntem de folositori, ne asumam activitati si responsabilitati tot mai mari, care nu sunt trecute in fisa postului. Iar daca, dupa o perioada de timp, constatam ca nu am reusit sa ne impresionam seful, din cauza ca vom fi mereu obositi si nu am performat la capacitate maxima, ne simtim frustrati, fapt ce se va vedea in toate aspectele vietii. Nu stim sa spunem NU atunci cand nu vrem, nu putem, nu ne face placere, nu avem timp, si ajungem la supraaglomerare fizica, psihica, emotionala si inevitabil, la aparitia stresului.
  5. Minciuna. Intotdeauna o minciuna conduce la o alta, iar la un moment dat vom ajunge la un lung sir de minciuni. Ca sa tinem minte toata realitatea minciunii, trebuie sa ne punem la lucru toate partile din creier, iar acest lucru ne va epuiza ingrozitor atat mental, cat mai ales emotional. La un moment dat, ne vom da de gol, iar cand oamenii dau semne ca nu cred in ceea ce spunem, mai adaugam un element la bagajul de energii consumate inutil.
  6. Nemultumirea. “Cei nemultumiti de ceea ce nu au, de ceea ce nu li se intampla, de ceea ce este sau nu este in viata lor, se plang continuu risipindu-si astfel energia pe care ar putea-o folosi pentru a actiona chiar in directiile de care se plang”, considera specialistii in psihologie.
  7. Invidia. O investire a energiei in preocuparea fata de celalalt nu poate aduce decat pierderi.
  8. Mandria. “Eu nu fac asta“, “mie mi-e rusine”, “de ce eu primul/a?”, “cum sa cer eu ajutor?”, “stie el/ea mai bine decat mine?” … si multe alte ganduri sau afirmatii de acest gen, ne tin energia canalizata asupra unei atitudini critice, de rezerva, de negare, de indepartare de la chiar solutia problemei.
  9. Tristetea, grijile de orice fel, gelozia, scepticismul, neiertarea, melancolia, gandul la trecut. Blocarea in aceste stari, din cauza consumului imens de energie, duc la epuizare fizica.
  10. Furia/ mania. Intr-o criza de furie consumul energetic este extraordinar de mare, mintea este epuizata, corpul la fel, este tulburata perceptia, se instaleaza o scadere a inteligentei si a memoriei.

Comentarii

comentarii pana acum