Cateva strategii pentru a face fata stresului

Sigur ai in birou macar un coleg ce pare ca nu are nici o grija. Nu pare afectat nici de pretentiile sefului, nici de deadline-urile stranse și nici de volumul mare de munca. Asta nu inseamna ca este mai putin implicat. La baza atitudinii sale mai distanta fata de problemele inevitabile ale vietii sta un set de abilitati care ii asigura rezistenta in fata acestora si il ajuta sa preintampine manifestarea episoadelor de anxietate, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la European College of Neuropsychopharmacology.

Iata care sunt strategiile pe care expertii le recomanda celor carora le lipsesc astfel de abilitati, scrie today.com.

  1. Acceptarea abilitatilor personale reale si eliminarea perfectionismului din gandire. Ideea de perfectionism este strans legata de declansarea episoadelor de anxietate. Aceasta lupta constanta pentru a fi cei mai buni ne poate starni sentimente de ura fata de sine, neliniste si chiar depresie, care la randul lor se manifesta prin imposibilitatea de a lua decizii si incapacitatea de a duce proiectele la bun sfarsit. De aceea, specialistii ne recomanda sa imbratisam ideea ca nu putem fi buni la toate si sa ne oferim libertatea de a invata din greseli si a avea o atitudine mai relaxata fata de neajunsuri. Cat despre decizii, este mai important sa ne asumam riscuri, decat sa fim paralizati de indecizie.
  2. Compasiunea fata de sine. Anxietatea vine la pachet cu o multime de sentimente negative, autocritica si regrete. Scopul este sa fim constienti de aceste modele de gandire, sa ne analizam gandurile si sa oprim cursul negativitatii. Mai mult, este important sa ne iertam pe noi insine pentru ceea ce consideram ca am facut gresit. “Este ca si cand am avea un prieten care se invinovateste la fel cum noi insine o facem. Trebuie sa alegem cuvinte ce exprima compasiunea si sa ni le atribuim noua insine,” este de parere Olivia Remes, doctoranda in cadrul  University of Cambridge.
  3. Stabilirea intervalului orar destinat gandurilor cu privire la viitor. Una dintre caracteristicile persoanelor ce sufera frecvent de episoade de anxietate este ingrijorarea. Specialistii le recomanda stabilirea unui interval orar din zi in care sa isi permita sa se gandeasca la problemele ce fac subiectul ingrijorarii, asa incat astfel de ganduri sa nu interfereze cu activitatile pe care le desfasoara pe parcursul zilei. Astfel, acestea pot beneficia de un bun management al sentimentelor si gandurilor irationale.
  4. Meditatia. Unele studii arata ca meditatia de tip “mindfulness” este un instrument deosebit de eficient in combaterea anxietatii. Acest tip de meditatie presupune concentrarea asupra momentului prezent si eliminarea gandurilor indreptate catre evenimentele care s-au petrecut in trecut sau anticiparea celor ce urmeaza sa aiba loc.

Comentarii

comentarii pana acum